ředitelna: 553 773 333

sborovna: 553 773 940

Školní 90

Háj ve Slezsku, 747 92

Malí vědci z 1.A

…..Ten umí to a ta zas tohle a všichni dohromady uděláme moc….

V prvouce si děti z 1.A povídaly o povolání.                                                                                                                           Na otázku: „Co dělá vědec?“ Většina odpověděla: „Dělá pokusy.“A tak jsme si na malé vědce zahráli. Připravovali a pozorovali jsme dva pokusy.

První pokus byl se svíčkou a vodou. Na talíř jsme nalili vodu s barvivem, aby byl pokus zajímavější a doprostřed postavili čajovou svíčku. Paní učitelka ji raději pro naši bezpečnost zapálila. Svíčku jsme poté zakryli sklenicí. A co jsme vypozorovali? Svíčka zhasla a hladina uvnitř sklenice vystoupala výše než hladina vody na talíři. Podrobnější fyzikální vysvětlení si necháme do vyšších ročníků 🙂 , ale na slova jako kyslík, oxid uhličitý, uhlík, podtlak taky přišla řada.

Znáte lávovou lampu? My jsme si ji zkusili vyrobit. Co jsme si připravili? Sklenici, olej, vodu, potravinářské barvivo a šumivé tablety. A pak už jsme jen sledovali tanec barevných bublinek. Byla to opravdu úchvatná podívaná.
Kde se berou a proč se pohybují nahoru a dolů?
Šumivé tablety se ve vodě rozpouští a vydávají oxid uhličitý. Bublinky pak společně s vodou unikají směrem nahoru. Nahoře se vytváří barevné kuličky, které zase padají dolů a zase unikají nahoru. Je to, jako když tancují.

Andrea Hubáčková