ředitelna: 553 773 333

sborovna: 553 773 940

Školní 90

Háj ve Slezsku, 747 92

Rodinné vzpomínky i část historie obce na jednom místě

Dušičky, nebo Halloween? Tyto dva na první pohled rozdílné svátky spojuje potřeba člověka vzpomínat na své blízké, kteří už tady nejsou s námi. Ve čtvrtek večer si děti užily halloweenské veselí, v pátek dopoledne si šli čtvrťáci prohlédnout hřbitov. Protože jsme celé září probírali ve vlastivědě Háj ve Slezsku -místo, kde žiji, tato vycházka na toto učivo navazovala.
Nejprve jsme si připomněli pravidla chování na tomto pietním místě. Poté děti dostaly pracovní list s úkoly a vyrazily. A co čtvrťáci zjistili?
  • některá jména se opakují častěji
  • hřbitov byl založen nejspíše v minulém století – nejstarší datum narození zesnulého bylo r. 1865
  • nejčastěji se objevující slovo je rodina
  • každý z nás je originál a každému dítěti se líbila jiná výzdoba či náhrobek
Paní učitelka s paní asistentkou zase zjistila, že čtvrťáci zvládnou dodržovat pravidla. Snad by vám to potvrdili i místní občané, kteří se s dětmi zdravili a ptali se jich, co si to zapisují.
Po sdílení informací a dojmů (už ve třídě) dostaly děti výjimečně na víkend domácí úkol. Pokud o víkendu půjdou s rodiči či prarodiči na nějaký jiný hřbitov, mají zjistit, zda je tento hřbitov starší než ten v Háji. Máme s dětmi takovou teorii, že by měl být např. hřbitov ve Smolkově starší, protože Háj jako část obce je částí nejmladší.
Jestli se naše hypotéza potvrdí, uvidíme už v pondělí.
Jiřina Hrbáčová, Jana Mlčochová