ředitelna: 553 773 333

sborovna: 553 773 940

Školní 90

Háj ve Slezsku, 747 92

Lesní deník, den 7. – Stálezelená berla

Pokračujeme v získávání artefaktů pro Zmítka. Stálezelená berla nám chybí do sbírky a zasloužíme si ji dnes fyzikou aktivitou i čtením. Ale pěkně popořádku…

Dnešní ranní rozcvička byla rozdělená na 2 části. V první si děti s paní učitelkou Zuzkou zacvičily pozdrav slunci, ve druhé části věnovali písničku paní učitelce Jiřce. Slaví dnes narozeniny, tak jí z Karlova posíláme pozdravy i přání, aby jí ještě dlouho bavilo učit s láskou a radostí, aby se jí dařilo v práci i doma a samozřejmě hodně zdraví, štestí a Lásky…

Dopolední program měla každá skupina jiný. Fotky ještě postupně doplníme.

Unicorni byli nejdřív s paní učitelkou Zuzkou dobývat pro Zmítka stálezelenou berlu na hřišti, kde si v kruhovém tréninku zvědomovali koloběh života stromu, příjem a výdej uhlíků a vliv na rovnováhu lesa. Potom s paní Aničkou četli o rovnováze lesního ekosystému a jeho projevech, aby byli ještě lépe schopni porozumět tomu, co našeho Zmítka trápí. Odpoledne s paní učitelkou Verčou Zavadilovou pracovali na projektu o strace obecné, která je letos vyhlášena za ptáka roku. Propojili přírodovědu s angličtinou, rozdělili se do skupin a každá z nich četla text zaměřený na jinou oblast života straky. Informace získané z textu pak skupiny využívaly při tvorbě anglického plakátu. Před večeří ještě Unicorni s paní Pavlínou navštívili bazén a zrelaxovali ve vodě.

Rákosníčci si užili dopoledne „na pohodu“. Polovina z nich odjela na basketbalový zápas, druhá polovina si četla s paní učitelkou Aničkou o rovnováze lesního ekosystému a jeho projevech a potom si užila bazén a vířivku pod dohledem paní učitelky Zuzky. Odpoledne vyjeli Rákosníčci už v téměř plné sestavě na výlet minibusem, kterým je provedl pan Peter s paní učitelkou Verčou Dikovskou. Co na něm zažili si přečtěte u Příšerek, náplň výletů je u všech týmů stejná.

Příšerky strávily dopoledne na výletě minibusem s panem Peterem a s paní učitelkou Pavlínou. A výlet se obzvlášť povedl (zejména díky panu Peterovi, jeho kontaktům a znalostem místního okolí, ale i počasí hrálo s námi). Krásné počasí nám dovolilo užít si naplno všechny naše zastávky. Zavítali jsme na úpravnu vody v Karlově, na vyhlídkovou věž v Nové Vsi, objali jsme chráněnou Hadí královnu, největší strom Jeseníků, prošli jsme čističku odpadních vod, zastavili se u několika památných stromů a výlet jsme zakončili v dostihových stájích Malá Morávka, kde chovají i koně, které běhají Velkou pardubickou. Koně jsme obdivovali z dálky i z blízka, navštívili jsme i stáje a podívali se k hrobu „koně století“, Železníka, který tu od 80. let minulého století měl svůj domov a po 4 fenomenálních vítězstvích tu v roce 2004 v 26 letech i zemřel.

Odpoledne šly Příšerky s paní učitelkou Zuzkou dobývat pro Zmítka stálezelenou berlu na hřišti, kde si v kruhovém tréninku zvědomovali koloběh života stromu, příjem a výdej uhlíků a vliv na rovnováhu lesa. Ve zbylém času posilovaly, zahrály si fotbal a několik sportovních her. Před večeří pak s paní učitelkou Aničkou četly o rovnováze lesního ekosystému a jeho projevech.