ředitelna: 553 773 333

sborovna: 553 773 940

Školní 90

Háj ve Slezsku, 747 92

Pokusy v 1. třídě

V rámci výuky prvouky jsme si s prvňáčky vyzkoušeli několik pokusů.
Síla klíčku

V říjnu jsme založili pokus, který trvá vlastně dodnes. Byli jsme zvědaví, jestli má semínko v ořechu sílu rozlousknout tvrdou skořápku. Zasadili jsme do plastových květináčků 4 ořechy ořešáku vlašského, pravidelně jsme je zalévali a po třech týdnech jsme už ztráceli naději:o). Ale ořechy potřebovaly jen čas – po měsíci vykoukl první zelenáček a postupně se probojovaly hlínou i všechny ostatní. Když trochu povyrostly, koukli jsme se jim na kořínek. Všichni se divili, že takový křehký klíček překoná tak tvrdou skořápku. Jeden malinkatý stromeček bohužel uhynul, asi ho děti přelily. Ostatní tři dál rostou ve třídě na okně.
Mráz a voda

K dalšímu pokusu jsme využili silné mrazy na počátku ledna. Do plastové láhve jsme napustili vodu a přemýšleli jsme, co se stane, když dáme láhev za okno. Shodli jsme se na tom, že voda zmrzne. Ale jestli se její objem zvětší nebo zmenší, to jsme odhadovali tak půl na půl. Na láhvi jsme si fixem poznačili výšku hladiny vody a vystavili láhev mrazu. Ráno jsme zjistili, že led dosahuje asi 1 cm nad poznačenou linku. Při diskuzi ve třídě se objevila otázka, jak by pokus dopadl, kdybychom nalili vodu do skleněné láhve. Tento pokus jsem provedla doma. Láhev tlakem ledu v noci praskla. Výsledek jsem donesla do školy.  Po chvíli, kdy prasklá láhev ležela v krabici na katedře, skleněné střepy odpadly  a my jsme viděli, jak sklenice led vytvarovala.

Vajíčko na kyselo

S posledním pokusem přišel Kubík z naší třídy. Přinesl nejen návod, ale i všechny pomůcky (nádoby, vajíčka, ocet, zubní pastu, kartáček). Jedno vajíčko jsme potřeli zubní pastou, druhé ne. Vajíčka jsme zalili octem. Druhý den ráno jsme zjistili, že vajíčko, které bylo potřeno zubní pastou, má skořápku tvrdou. Druhé vajíčko bylo měkké, jakoby gumové. Po další octové lázni (asi 6 dní) bylo vajíčko úplně bez skořápky. Nakonec jsme rozhodli zjistit, co je uvnitř „gumového“ vajíčka. Jak to dopadlo, můžete vidět na fotkách. Nebo si pokus zkuste doma.:o)