ředitelna: 553 773 333

sborovna: 553 773 940

Školní 90

Háj ve Slezsku, 747 92

II. vícemistryně světa a mistryně Evropy 2019 je naše čtvrťačka Sofie

Žákyně 4. třídy Sofie Čermáková jako členka sportovního mažoretkového týmu Excelent Dolní Benešov získala v letošním roce ve své věkové kategorii a v nabité konkurenci tato nádherná ocenění:

· II. vícemistryně světa 2019

· mistryně Evropy 2019

· vítězka evropského poháru 2019

· umístění ve světovém poháru 2019:

– 2. místo – disciplína Baton Cadet mini

– 3. místo – disciplína Baton Cadet stage

Moderní mažoretkový sport je atraktivní disciplína, která se neustále rozvíjí. Pryč jsou doby, kdy dívky monotónně pochodovaly ve vojenských uniformách jen do rytmu dechovky a s hůlkou spíš na dekoraci. Nyní se stěžejní náplní tohoto sportu stala náročná práce s náčiním, jímž je především twirlingová hůlka, nazývaná baton, nebo třásně, zvané pom-pom. V nápaditých choreografiích jsou spojeny taneční, baletní, gymnastické i náročné akrobatické prvky. Tančí se v krásných tanečních kostýmech na moderní i klasickou hudbu.

Sport vyžaduje výbornou fyzickou koordinaci, flexibilitu, správné držení těla, zvládnutí pozic nohou, rukou, techniku náčiní (baton, pom-pom, flag), smysl pro estetiku a hudební sluch. Děvčata z týmu Excelent mají dvouhodinové tréninky zaměřené na gymnastiku i nácvik choreografií několikrát týdně. Svá vystoupení vylepšují ještě na společných soustředěních během roku.

Tento elegantní sport má podle odborníků nejblíže k moderní gymnastice nebo krasobruslení. Závodnice musí mít totiž vynikající vnímání rytmu a pohybu. Porota hodnotí především provedení, náročnost a kreativitu choreografie, technickou dokonalost práce s náčiním, sleduje mimo jiné i rozmanitost tempa, využití sportovní plochy a další. Důležitou roli při hodnocení hraje celkový umělecký dojem a výraz. V nabité konkurenci rozhodují hlavně detaily. Česká republika patří k evropské elitě.