ředitelna: 553 773 333

sborovna: 553 773 940

Školní 90

Háj ve Slezsku, 747 92

Zažili jsme „DEN S KNIHOU“

V první třídě máme za sebou první projektový den, který se jmenoval Den s knihou. Celou středu jsme se věnovali čtení příběhu LINDBERGH – Dobrodružství létajícího myšáka, kterou napsal Torben Kuhlmann. Čtení provázely také další aktivity. Hodně jsme přemýšleli, diskutovali, odpovídali na otázky, psali, kreslili i předvídali, co se v příběhu bude dít.

Pomáhala nám v tom nejen nádherná kniha, ale také interaktivní elektronické vydání knihy LINDBERGH – The Tale of a Flying Mouse, ve kterém byly ilustrace z knihy krásně rozpohybované a doplněné zajímavými zvuky.

Postava roztomilého, silného a statečného myšáka byla sympatická v holčičím kolektivu. Kluky myšák zaujal svou vynalézavostí, odhodláním a hlavně technickými dovednostmi. Postavil si totiž vlastní letadlo. Někteří se po myšákově vzoru hned pustili do vlastních návodů…

Na začátku jsme podle obrázků odhadovali, o čem kniha bude, poté jsme postupně odtajňovali celý myšákův příběh. Na konci jsme si knihy ve skupinách rozbalili, prohlédli a pustili se do psaní. Někteří si vybrali „pětilístek“, tedy metodu, která nás vede ke shrnutí toho, co jsme se o myšákovi během celého příběhu dozvídali. Jiní sepisovali projev, který myšák mohl přednést svým kamarádům, když se s nimi v závěru knihy opět setkal.

Za krásné materiály ke knize (kterým dominují autorovy nádherné ilustrace) a svolení k jejich užití děkujeme nakladatelství Dynastie, které vydalo i další díl myšákových dobrodružství, nazvaný ARMSTRONG – Dobrodružná cesta myšáka na Měsíc. S nakladatelstvím Dynastie jsme měli s kolegyní Jiřkou Hrbáčovou možnost spolupracovat a podobu těchto doplňujících materiálů pro učitele přímo navrhovat a vytvářet. Teď se naše škola přidala k dalším 11 školám různého typu z celé ČR, kde pilotní práce s materiály probíhá.

Kolegyním a kolegům z ostatních škol, nakladatelství i Vám tedy posíláme pozdravy a zprávu o tom, že jsme myšákův příběh bědlivě sledovali a vydrželi jsme s ním až do šťastného konce. A že nás jeho bojovnost a víra v to, že zvládne, co si vysnil, bude možná inspirovat v našich vlastních životech…

Pavlína Loňková