ředitelna: 553 773 333

sborovna: 553 773 940

Školní 90

Háj ve Slezsku, 747 92

Prvňáčci objevovali krásy podzimu

Mezi spadanými dubovými listy ležel žalud. Hned vedle se povalovala hromádka bukvic a na cestě na kraji lesa už z dálky svítila bílá bříška spadaných kaštanů. Když se k nim přidá úroda dýní, déšť, ranní mlhy a štrúdl z domácích jablíček, je každému jasné, že se k nám nastěhoval Podzim.

My jsme ho v první třídě odhalili taky. Přemýšleli jsme, co všechno o podzimu už víme a nebylo toho vůbec málo. To se pozná, že si toho spoustu pamatujeme ze školky, máme vlastní zážitky s našimi blízkými a něco nám uvízlo v paměti i z obrázků nebo příběhů, které o podzimu vyprávějí. Na co jsme si vzpomněli je vidět na kartičkách na fotce. Stačí si ji rozkliknout.

O pozdimu jsme si četli obrázkové věty. Zároveň jsme přemýšleli, jestli jsme to, co nám věta říká, už věděli, nebo je to pro nás úplně nová informace. Do textů jsme si podle toho dělali vybrané značky. Použili jsme tak úplné základy metody práce s textem, která se jmenuje I.N.S.E.R.T.

Po přečtení textu jsme pak shrnovali, co pro nás bylo nové a co už jsme o podzimu věděli, a to stříháním a lepením obrázků na vybrané barevné papíry. To známé jsme nalepili na oranžový papír, nové informace na hnědý. Na závěr jsme se vrátili k našim poznatkům o podzimu z úvodu hodiny a doplnili jsme je o ty, které jsme se dozvěděli navíc a které nám chyběly.

V tělocviku jsme při běhání dýchali čerstvý podzimní vzduch, zároveň jsme si zvědomili změnu počasí, kterou s sebou podzim přinesl. A na procházce do parku se nám podařilo nasbírat nejen několik žaludů a kaštanů pro zvířátka na zimu, ale taky listy stromů, o kterých se teď v prvouce budeme učit. Ten javorový už máme založený v portfoliu…

Za nápad na krásnou lekci o podzimu děkujeme paní učitelce Monice Kouřilové ze ZŠ Koperníkova v Třinci a posíláme jí hájecké pozdravy.

Prvňáčci a Pavlína Loňková