ředitelna: 553 773 333

sborovna: 553 773 940

Školní 90

Háj ve Slezsku, 747 92

Cesta příběhem – první setkání budoucích prvňáčků

Dělá to rámus, má to černé a bílé peří a barevný zobák. A není to ani papoušek, ani tučňák, ani tukan. Je to PAPUCHALK. Jeho příběh provázel předškoláčky na jejich prvním společném setkání v naší škole. To proběhlo ve čtvrtek 25. května.

Sešla se téměř celá třída, celkem 21 dětí, které s sebou přivedly i své rodiče. Po úvodním seznámení jsme poslouchali podivný zvuk a odhadovali, které zvířátko slyšíme. Ptáčka, který se jmenuje papuchalk, jsme si vybarvili tak, jak si ho představujeme. Někteří mu vytvořili pestrobarevné peří, jiní zůstali u modré nebo tmavě zelené. A pak jsme vpluli do příběhu, ve kterém dva velké kamarády Petra a Pavla roztrhla velká bouřka. Petr pak za pomoci velryby plul oceánem a hledal svého ztraceného kamaráda. Hledal ho mezi papoušky, tučňáky i tukany, aby ho nakonec nalezl na domovských malých ostrůvcích.  My jsme se tak cestou příběhu dozvěděli něco málo o čtyřech druzích ptáčků, kteří u nás běžně nežijí. A taky o tom, že je dobré, když se umíme vyjadřovat přesně. Pracovní list, na kterém na nás čekala velryba, jsme dozdobili novým obrázkem papuchalka. Tentokrát měl ale černé a bílé peří a barevný zobák. Tak, jak to papuchalkové mívají.

Kniha „Papuchalk Petr“, kterou napsal Petr Horáček („Puffin Peter“), získala nominaci na prestižní anglickou cenu The Kate Greenaway Medal. Nám pomohla projít naší první školní cestu, „Cestu příběhem“.

A paní učitelka se už teď těší na další setkání s dětmi i s rodiči. To proběhne v úterý 6. června 2017. Bude nás čekat „Cesta barev“.

Pavlína Loňková